Tandhälsa hos hundar

Så sköter du din hunds tänder

Har din hund haft dålig andedräkt under en längre tid? 

En god tandhygien är viktigt för att säkerställa en optimal livskvalitet för dina husdjur. Här är några enkla åtgärder du kan genomföra dagligen för att hjälpa din hund behålla ett friskt leende.

Tandsten: mineralisering av plack

Tandsten bildas när plack, som består av salivproteiner, matrester och bakterier, inte avlägsnas och mineraliseras. Detta kan leda till parodontal sjukdom och i mindre allvarliga fall gingivit (tandköttsinflammation). Regelbunden tandborstning är avgörande för att förhindra dessa problem. 

Kampen mot tandsten

Rätt kost kan hjälpa till med att eliminera plack. Torrfoder minskar bildandet av tandsten genom den mekaniska friktion som uppstår på tänderna när hunden tuggar. Faktum är att hundar tenderar att tugga köttbitar längre än när dem får blötlagt foder. Dessutom stimulerar tuggandet utsöndringen av saliv som innehåller ett naturligt skydd mot bakterier. 

Vetocanis tandvårdsset är ett komplett tandvårdskit för alla hundar. Kitet innehåller en tandborste med två storlekar på borthuvud, tandkräm samt en mjuk silikon-fingerborste.

Tandborsten hjälper till att göra rent även de mest svåråtkomliga tänderna på hunden. Tandkrämen bidrar till att motverka beläggningar som samlats på tänderna och har samtidigt en god smak för hunden (en smak av hundkex). Silikon-fingerborsten används för att komplettera tandborstningen och tandkrämens verkan. Den masserar skonsamt tandköttet och är smidig att använda, vilket även främjar en frisk andedräkt. Att borsta tänderna är den mest effektiva metoden mot tandsten, förutsatt att den görs minst tre gånger i veckan. 

Denna rutin kan förstås bli omständlig att utföra, speciellt om din hund inte är van vid att borsta tänderna.

Tuggtabletterdentaltugg och munspray är ytterligare sätt att bekämpa tandsten. Tuggandet skapar friktion på tänderna vilket bidrar till minskad tandsten. Vissa produkter har även ett enzymatiskt ytskikt bekämpar de bakterier som orsakar tandstensbildning och dålig andedräkt.

Vår munspray innehåller klorhexidin för att motverka spridning av bakterier som kan ge upphov till infektioner. Produkten är enkel att använda och innehåller pepparmint för att ha en fräsch doft och motverka dålig andedräkt. Spraya på hundens tandkött och tänder en till två gånger per dag. 

Våra tuggleksaker är utformade för att vårda din hunds tänder. Tillverkade av ultratåligt nylon, bekämpar leksaken plack som annars hade kunnat leda till tandsten och dålig andedräkt. TPR-knopparna på leksaken ger en skonsam massage av tandköttet och en grundlig rengöring av tänderna. Leksaken passar som komplement till tandborstning och håller din hund sysselsatt samtidigt som den vårdar sina tänder.   

Om du misstänker att tandstenen redan är väl etablerad kan det vara läge att överväga professionell tandstensborttagning. Efter en behandling, med rena tänder, är det dags att följa dessa råd för att förebygga ny tandstensbildning. Tänk dock på att vissa hundar, särskilt mindre raser, är mer benägna att utveckla tandsten. 

En god munhygien är avgörande för din hunds allmänna hälsa och komfort. Det finns många olika sätt att bekämpa tandsten där du kan kombinera nytta med nöje. Att upprätthålla ditt husdjurs munhygien bör inte vara en belastning för vare sig dig eller din hund. Välj den metod som passar dig bäst. Uppkomsten av tandsten börjar redan när din hund är valp, så du kan utan problem börja med dessa åtgärder tidigt.

Text av: Anaëlle Cassemiche, ProVéto Junior Conseil

ProVéto Junior Conseil, en juniorverksamhet vid den Nationella Veterinärskolan I Alfort, vilken är en ideell förening. ProVéto stöds av en kommitté av veterinärer och erkända professorer med tillgång till skolans laboratorier och kliniker. För mer information, besök: https://proveto.net/

Källa: https://www.vetocanis.com/blogs/infos/l-hygiene-dentaire-du-chien

Våra superhjältar

#VETOCANIS

Dålig andedräkt hos katter: orsaker och lösningar
Hur rengör du din katts öron?
Ta reda på allt om kattänder
Min hund luktar illa: vad ska jag göra?
Öroninfektioner hos hundar: symtom och orsaker