Hur tvättar jag min katt?

Tips på hur du håller efter pälsen på din katt

Katter är mycket rena djur som rengör sig själva genom att slicka sin päls. Ibland behöver din katt badas, men för många är det en utmaning att genomföra ett kattbad. Hur ska man då göra för att tvätta sin katt? Vétocanis ger dig några tips för att bevara hygienen hos din katt.

Är det nödvändigt att tvätta din katt?

Om din katt kommer tillbaka täckt av lera efter en blöt utflykt eller har svårt att rengöra sig själv kan ett bad vara nödvändigt. Detta förhindrar att katten behöver arbeta för hårt med sin päls, blir trött eller sväljer för mycket hår och smuts. Du kan börja med att använda en fuktig tvättlapp och en liten handduk för en skonsam rengöring. Att bada katten bör ske sällan och endast vid behov. Det finns speciella kattschampon framtagna för att vara så skonsamma som möjligt. Vetocanis erbjuder både Lotus Flower Shampo och Schampo O’Naturel Katt.

Skum- eller torrschampo: ett alternativ till bad

Välj alltid ett kattschampo med ingredienser och pH som är anpassade till kattens hud. Använd inte produkter avsedda för människor, då de kan orsaka irritation och obehag. Om din katt vägrar bad, välj ett skum som inte kräver sköljning eller ett torrschampo för katt. Dessa lösningar rengör kattens päls utan att du behöver blöta eller skölja den. De minskar överskott av talg och eliminerar orenheter som fastnar i hårstråna. Dessa schampon utan sköljning gör att du kan undvika att bada katten samtidigt som du säkerställer att dess päls hålls ren.

Grooming och hårvård

Ett annat sätt att undvika bad är att underhålla kattens päls dagligen. Vanligtvis kan en katts tunga reda ut håret och ta bort damm tack vare de små nubbarna som fångar upp rester och dött hår. Vissa långhåriga kattraser (Maine Coon, norsk skogkatt, perser, brittiskt långhår) har dock svårare att eliminera dött hår och andra rester som kan fastna i pälsen. Hjälp din katt att ta bort dött hår med hjälp av kattvårdsborstar, särskilt på hösten och våren när den fäller mycket. Detta förhindrar att katten sväljer för många hårstrån som kan blockera mag-tarmkanalen och orsaka uppstötningar eller förstoppning.

Om din katt slutar att grooma sig själv kan det vara ett tecken på obehag, som ledvärk som hindrar den från att röra sig, ömhet i munnen eller brist på saliv, eller intensiv trötthet. Om din katt inte har tvättat sig själv på flera dagar bör du vara uppmärksam.

Källa: https://www.vetocanis.com/

Våra superhjältar

#VETOCANIS

Dålig andedräkt hos katter: orsaker och lösningar
Hur rengör du din katts öron?
Ta reda på allt om kattänder
Min hund luktar illa: vad ska jag göra?
Öroninfektioner hos hundar: symtom och orsaker
Hur rengör jag min hunds öron?