Min hund luktar illa: vad ska jag göra?

Så här tar du bort dålig lukt och undviker hälsoproblem i tid

Ska jag bada min hund? Det är en fråga många hundägare brottas med, och svaret är ett rungande Ja! Men varför är det viktigt, hur går man tillväga och hur ofta bör det ske? Låt oss dela med oss av några vänliga råd.

Märker du att din hund börjar dofta lite väl mycket ”hund”? Du är inte ensam. Den där välkända ”hunddoften” kan ibland bli lite för påtaglig, och oftast beror det på att våra fyrbenta vänner hittat något ”intressant” att rulla sig i. Vi har satt ihop en lista över orsaker till dålig odör och med tips på skonsamma behandlingsmetoder.

Varför luktar min hund illa?

Det finns flera anledningar till att din hund kan lukta illa, och här är några av de vanligaste:

Öroninfektioner

Din hunds öron kan lukta om det inte hålls rent, speciellt efter bad eller simning, eller om det finns för mycket hår i eller runt örongången. Om lukten är lätt, kan det räcka med en enkel rengöring. Men om lukten är stark och obehaglig, kan det vara en infektion som kräver veterinärvård.

Tandproblem

Dålig andedräkt hos hundar beror ofta på tandsten och plack. Vissa raser, speciellt mindre sådana, är mer benägna till tandproblem som tandköttssjukdomar. Ett annat tillstånd som vissa raser kan drabbas av är tandköttshyperplasi, vilket kan fånga matrester och skapa dålig lukt.

Urinvägsinfektion

Om din hund luktar urin kan det vara en urinvägsinfektion. Symptom inkluderar ökad urinering, smärta vid urinering och ibland blod i urinen. Alla udda urinlukter bör diskuteras med din veterinär.

Hudproblem

Hudproblem som seborré är inte det enda som kan orsaka lukt. Allergier, hormonella obalanser, svampar och parasiter kan leda till överväxt av jäst eller bakterier, vilket ger en obehaglig doft. Överdriven slickning och klåda kan leda till sekundära bakterieinfektioner som förvärrar lukten.

Brist på pälsvård

Regelbunden borstning kan avsevärt minska oönskade lukter genom att avlägsna smuts, döda hudceller och torkat saliv.

Vad kan du göra?

  • Tandvård: Skapa en tandvårdsrutin för din hund som inkluderar regelbundna tandrengöringar och hemmabehandlingar som tuggbara tandvårdsprodukter.
  • Öron- och hudvård: Håll din hunds öron och hudveck rena och torra. Torka öronen efter bad och använd lämpliga rengöringslösningar.
  • Sund kost: Se över din hunds kost och prova eventuellt en annan kost om du misstänker att den bidrar till lukten.
  • Regelbundna bad: Ett bad kan göra underverk. Använd hundschampo och se till att skölja noga.

Bada din hund: steg-för-steg

Att tvätta en hund som inte doftar så gott kan vara en utmaning. Här är några steg som gör badrutinen både enklare och trevligare:

1. Starta med en borstning: Innan badet, ge din hunds päls en ordentlig genomgång med en borste. Det hjälper till att lösa upp eventuella tovor och minska risken för irritation.

2. Vattnets temperatur: Kom ihåg att din hunds hud är känslig. Använd ljummet vatten som känns behagligt, likt det du skulle använda för ett barns bad.

3. Skapa en lugn atmosfär: Prata mjukt och lugnande med din hund under hela badprocessen. Det hjälper till att göra badstunden mindre stressig.

4. Välj rätt schampo: Människoschampon är inte anpassade för hundars hud och kan störa deras naturliga pH-balans och bakterieflora, vilket kan leda till hudproblem. Välj ett schampo som är framtaget för hundar och som passar din hunds päls och hudtyp. Om din hund har hudproblem, välj ett schampo som är utformat för att lindra dessa.

5. Skölj ordentligt: Se till att allt schampo sköljs ur noggrant för att undvika irritation eller klåda när pälsen torkar.

6. Torka med omsorg: Undvik stark värme från en vanlig hårtork. Låt din hund lufttorka eller använd en hundanpassad hårtork med mildare värme.

7. Avsluta med en belöning: När badet är över, glöm inte att visa din hund lite extra kärlek. En godisbit, en lekstund eller bara massor av kel kan göra underverk för att avsluta badstunden på bästa sätt.

Hur ofta ska jag bada min hund?

Hur ofta du bör bada din hund beror bland annat på pälsens längd. För hundar med en längre päls rekommenderas ett bad ungefär en gång i månaden. Har din hund en kort och sträv päls räcker det vanligtvis med ett bad varannan till var tredje månad. 

Naturligtvis, om din hund älskar att simma, är förtjust i leriga pölar, eller bor på landet och ofta rullar sig i det gröna, kan det vara lämpligt att bada den lite oftare. Men kom ihåg, det gäller att hitta en balans. Om du badar din hund för ofta riskerar du nämligen att tvätta bort det naturliga hudfettet som skyddar huden mot yttre påverkan (som föroreningar och skadliga bakterier) samt de naturliga oljorna i pälsen, vilket kan leda till en torr hud och ökad benägenhet för mjäll.

Genom att ta hand om din hunds hygien kan du hålla dåliga lukter borta och samtidigt upptäcka eventuella hälsoproblem i tid. Glöm inte de årliga veterinärbesöken för en genomgång av din hunds hälsostatus.

Källa: https://vetocanis.com

Våra superhjältar

#VETOCANIS

Dålig andedräkt hos katter: orsaker och lösningar
Hur rengör du din katts öron?
Ta reda på allt om kattänder
Öroninfektioner hos hundar: symtom och orsaker
Hur rengör jag min hunds öron?