Hur rengör du din katts öron?

Allt om att öronrengöring för katt

Det är välkänt att katter sköter sig själva, men det kan finnas små parasiter eller smuts som är svårare att få bort. Eftersom öronen är känsliga områden är det viktigt att veta hur du rengör din katts öron och tar hand om dem. En del katter behöver detta mycket regelbundet, medan andra sällan. Det finns mycket att lära sig innan man börjar rengöra kattens öron.

Öronrengöring kanske inte uppskattas av katten, så det kan vara bra att ha hjälp av en annan person för att hålla katten stilla under rengöringen. För att vänja din katt vid att få sina öron rengjorda är det bäst att börja när den är kattunge. Var dock försiktig så att du inte rengör öronen för ofta, då det kan orsaka irritation.

Varför ska man rengöra en katts öron?

Att rengöra din katts öron främjar god hälsa och komfort genom att begränsa ansamlingen av öronvax och föroreningar. Kattens hörselgång är L-formad, vilket kan skapa en ansamlingen av öronvax och smuts. Öronvax är en blandning av sekret som produceras av körtlar i hörselgången. Det är viktigt att förhindra ansamling av öronvax eftersom det kan orsaka inflammation, dålig lukt, blockeringar och bakterietillväxt. En vanlig infektion hos katter, liksom hos människor, är öroninflammation.

När ska man rengöra öronen?

Katten rengör redan sina öron själv, så du behöver bara rengöra dem om du ser smuts. En gång i veckan, eller var 14e dag, kan vara tillräckligt beroende på din katt. Rådgör med din veterinär för att få bästa råd om hur ofta du ska rengöra just din katts öron.

Kontrollera regelbundet kattens öron för att se om de är smutsiga. Om du märker symtom som dålig lukt, tjockt öronvax eller om katten kliar sig mycket, kan det vara tecken på infektion eller öronkvalster. Kontakta då din veterinär för lämplig behandling.

Vilken produkt ska man välja för att rengöra kattens öron?

Kattens öron är känsliga, så använd en öronrengörare så som Vetocanis Ear Cleansing Lotion. Denna lotion rengör hörselgångarna och eliminerar öronvax. Den avlägsnar dålig lukt och smuts, vilket minskar risken för irritation.

Du kan också använda Vetocanis Cleaning Wipes, som har ett neutralt pH och inte irriterar kattens hud. Dessa våtservetter tar bort orenheter från kattens öron.

Så rengör du: Steg för steg

Innan du börjar:

  1. Tvätta händerna noggrant.
  2. Förbered kompresser eller våtservetter som är speciellt avsedda för öronrengöring för katter.
  3. Ta fram öronrengöringslotion, exempelvis Vetocanis Ear Cleansing Lotion.

Under rengöringen:

  1. Lyft upp örat med ena handen och applicera lotionen med den andra.
  2. Droppa några droppar av produkten i hörselgången enligt instruktionerna.
  3. Massera örats bas för att lossa smuts och låt produkten verka.
  4. Låt katten skaka på huvudet så att smutsen rör sig uppåt.
  5. Torka av sekretet vid hörselgångens öppning med en kompress eller våtservett.

Glöm inte att belöna din katt med godsaker eller smekningar när båda öronen är rengjorda!

Använd ej bomullspinnar

Använd inte bomullspinnar, ihoprullade pappersservetter eller andra främmande föremål i kattens öron. Du riskerar då att skada trumhinnan och trycka in smuts längre in i hörselgången.

Källa: https://www.vetocanis.com/

Våra superhjältar

#VETOCANIS

Dålig andedräkt hos katter: orsaker och lösningar
Ta reda på allt om kattänder
Min hund luktar illa: vad ska jag göra?
Öroninfektioner hos hundar: symtom och orsaker
Hur rengör jag min hunds öron?