Hur rengör jag min hunds öron?

Förebygg sjukdom och infektion

Din hunds öron är ömtåliga organ som måste underhållas regelbundet för att undvika obehag och infektioner.

Din hunds hörselgång har formen av ett ”L”, till skillnad från människor. Första reflexen, använd inte en bomullspinne, vilket kan samla öronvax djupt inne i örat.

När är det dags att rengöra min hunds öron?

Hur ofta du bör rengöra din hunds öron beror på vilken ras det är och din hunds individuella behov. För hundar med fluffiga, hängande öron, som till exempel Cocker Spaniels, kan det vara bra med en noggrann rengöring varje vecka. Men det kan också vara bra att dagligen borsta örats yttre delar och kolla så att inget gräs eller smuts har fastnat.


För vissa raser kan en enkel öronrengöring några gånger om året vara tillräckligt, förutsatt att din hund inte visar några tecken på irritation. Att introducera din hund för denna rutin redan från början kan hjälpa till att göra öronvården till en mysig stund tillsammans, snarare än något obehagligt.

Under fästingsäsongen är det extra viktigt att hålla ett öga på öronen och se till att de hålls rena och fria från ovälkomna gäster. Att regelbundet kolla efter fästingar är ett måste för att hålla din fyrbenta vän lycklig och frisk.

Hur rengör jag min hunds öron på ett säkert sätt?

Om din hund känner sig orolig kan du lugnt knäböja och stödja hans huvud mot din armbåge, eller positionera honom försiktigt mot en vägg om du behöver göra det själv. När du lyfter örat uppåt blir det lättare att se in i kanalen och bedöma örats hälsa.

När du ska rengöra öronkanalen, använd en mild öronrengöringslösning avsedd för hundar. För sedan försiktigt in spetsen av flaskan i örat, och med varsamma rörelser massera basen av örat för att mjuka upp öronvaxet. Efteråt, låt din hund skaka på huvudet för att naturligt bli av med löst vax och smuts, som du sedan kan torka bort med en mjuk kompress

Öronvaxet bör normalt vara vitt eller gult och utan dålig lukt. Om du upptäcker att vaxet har en ovanlig färg som svart, rött eller orange, är det klokt att konsultera med en veterinär för att utesluta infektion. Det är därför det är viktigt att regelbundet kolla ditt husdjurs öron.

Kom ihåg att belöna din vovve när ni är färdiga!

Vissa raser behöver lite extra omsorg…

Damm, små växtdelar (som de vanliga torkade vetekornen på sommaren, kända som agnar) och öronvax kan bidra till ökad risk för infektioner i öronen. Det finns vissa hundraser som kräver extra uppmärksamhet när det gäller öronvård. Till exempel behöver raser med unik öronform såsom Cocker Spaniel och Spaniel, eller de med tjock päls i öronen som Pudlar och Bichoner, lite mer omsorg. Detta gäller även för raser som Labradors, som ofta producerar mer öronvax, och raser med snåriga örongångar som Chow Chow.

Dessutom finns det raser som Boxrar, Bulldogs, Yorkshireterrier och Chihuahuas som är särskilt benägna att utveckla atopisk dermatit, även kallat eksem. Detta är en typ av allergisk reaktion i huden som kan ha både genetiska och miljömässiga orsaker.

För hundar med längre päls kan det vara bra att försiktigt trimma eller plocka bort hår vid örongångens ingång. Detta för att förhindra att hår samlas och blockerar luftflödet, vilket kan leda till fuktansamling och ökad risk för öroninfektioner.

Om du märker att din hund ofta skakar på huvudet, kliar sina öron intensivt, eller om det finns rodnad, ovanlig vätska eller en stark lukt från örat, är det dags att ta ett besök hos veterinären. Öroninfektioner är vanliga hos hundar och det är viktigt att förebygga dem genom regelbunden kontroll och rengöring av öronen för att hålla din fyrbenta vän lycklig och frisk.

Written by: Alice Masson, ProVéto Junior Conseil

Källa: https://www.vetocanis.com/blogs/infos/comment-nettoyer-les-oreilles-de-mon-chien

Våra superhjältar

#VETOCANIS

Dålig andedräkt hos katter: orsaker och lösningar
Hur rengör du din katts öron?
Ta reda på allt om kattänder
Min hund luktar illa: vad ska jag göra?
Öroninfektioner hos hundar: symtom och orsaker